ENVIRONMENTAL SCIENCE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS AND ANSWERS

ENVIRONMENTAL SCIENCE MULTIPLE CHOICE QUESTIONS AND ANSWERS


Environmental science multiple choice questions and answers
π˜Ώπ™§π™€π™₯π™žπ™£π™‹π™žπ™©π™˜π™


1.Jim Corbett national park was located in

a. Uttar Pradesh

b. Tamil Nadu

c. Gujarat

d. Uttarakhand.

Answer: d. Uttarakhand.

Explanation: The Jim Corbett national park is a part of the largest Corbett tiger reserve, located in Nainital District, Uttarakhand. Established in the year 1936 as Hailey National Park. It is also famous as the place where Project Tiger was first launched in the year 1973.

2.Earth surface is covered with nearly ____________ of Water?

a.50%

b.71%

c.82%

d.73%

Answer: b.71%. (Three-fourth surface of earth is covered by Water)

Explanation: Water cover’s 71% of the Earth surface and rest 29% comprises land, among of 71% earth water 97.5 % of water is found in Seas and Oceens,1.725% of water is found in Glaciers and Ice caps, snow and permafrost,0.075% of Ground waters, 0.025% in Lakes swamps & rivers.

3.What is the other name of Biogas?

a. Methane.

b. Vermi Gas.

c. Gobar Gas.

d. Global Gas.

Answer: c. Gobar Gas.

Explanation: Biogas is mostly known as Biomethane. It is also sometimes called Marsh Gas, Sewer Gas, Compost Gas and Swamp Gas in the U.S. The Indian name of Biogas is Gobar Gas. Cow dung, various plant materials, crops, vegetable waste and sewage are decomposed in the absence of Oxygen to give Biogas. Biogas is a naturally occurring and renewable source of energy. 

4.Green House Effect refers to

a. Warming of Earth.

b. Cooling of Earth.

c. Cultivation of Plants.

d. Trapping of UV rays.

Answer: a. Warming of Earth.

Explanation: The green house effect is a natural process. When the energy of sun reaches to the Earth atmosphere in the form of Light. Some of this energy is reflected back to the space and rest of the part of this energy is absorbed by greenhouse gases which is presence in the earth atmosphere and is re-radiated and this trapped heat keeps Earth Warms.

In the absence of GHGS, the surface temperature of the earth would be around -18°C while in the presence of GHGS average temperature is 15°C.

5.Common Energy source in Village is

a. Coal

b. Wood and animal dung.

c. Electricity.

d. Biogas.

Answer: b. Wood and animal dung.

Explanation: The common source of energy in Indian Villages can be Animal Dung and wood which can be used to produce Biogas in biogas plant. Animal dung and wood is economical for meeting their cooking and heating needs.

In U.K, On average, energy that is provided by UK suppliers mostly comes from gas (around 41%). Renewable sources, such as wind power are used to produce around 30% of the energy provided while the percentage figures for coal and nuclear power respectively are around 13% and 11%.

6.The Wildlife Protection Act was established in

a. 1970.

b. 1972.

c.1985.

d.1980.

Ans: b.1972.

Explanation: The Wildlife Protection Act was enabled on 9th September 1972(Act no 53) by the parliament of India to protect Animal from being hunted and for the protection of all species of plants.

7.When was Wildlife Conservation started?

a. 1970

b. 1952

c.1972

d.2002.

Answer: b.1952.

Explanation: In 1952, First Indian Board for wildlife(IBWL) was constituted, which was created to advise central government on various nature & wildlife conservation related issues.

8.Soil Erosion is caused by

a. Deforestation.

b. Farming and Mining.

c. Overgrazing by Cattle.

d. All of the above.

Answer:  d. All of the above.

Explanation: Soil erosion is caused by various reason, like Water, Wind, Deforestation, Overgrazing by cattle, etc. It is usually caused due to the removal of vegetation, or any human activity that renders the ground dry.

9.Forest Conservation Act was established in

a.1980.

b.1952.

c.1988.

d.1972.

Answer: A.1980

Explanation: The Forest (Conservation)Act,1980 came into force with effect from October 25,1980. The basic objective of the act is to regulates the diversion of forest lands to non- forestry purposes and to maintain a logical balance between the developmental needs of the country and the conservation of natural heritage.

10.The Chipko movement was started in which state of India?

a. Uttar Pradesh.

b. Tamil Nadu.

c. Odisha.

d. West Bengal.

Answer: a. Uttar Pradesh.

Explanation: The Chipko movement originated in the Himalayan region of Uttarakhand (then part of Uttar Pradesh) in 1973. The movement was launched by Chandi Prasad Bhatt and Sunder Lal Bahuguna against large scale cutting of trees by timber contractors in the Uttarakhand hills, the movement was mainly about hugging the trees to protect them from cutting. Sunder Lal Bahuguna is the father of Chipko movement, was his creation of the Chipko slogan “Ecology is Permanent economy”.

11. Which of the following is a Fossil Fuel?

a. Coal.

b. Tar. (Pitch)

C. Petroleum.

d. All of the above.

Answer:  d. All of the above.

Explanation: Fossil fuels are made from decomposing plants and animals. It is a natural fuel. Coal, Oil, Petroleum, Natural gas are examples of Fossil fuels. These fuels are found in Earth crust and contain carbon and hydrogen, which can be burned for energy

Tar is a black mixture of hydrocarbons and free carbon. It is a dark brown or black viscous liquid of hydrocarbons and free carbon. It is obtained from several organic compounds during destructive distillation. Tar also can produce from coal, petroleum, wood or peat.

12.What is the leading source of energy used in the United States?

a. Coal.

b. nuclear power.

c. Natural gas.

d. Petroleum.

Answer: d. Petroleum.

Explanation: The three major fossil fuels -Petroleum, Natural gas, and coal combined accounted about 79% of the U.S primary energy Productions in 2022. Energy sources in the U.S Natural Gas (33%), Petroleum (36%), Coal (10%), Renewable energy (13%), Nuclear electric power (8%). Fossil Fuels are the largest sources of energy for electricity generation in the United States.

13.___________ is the source of non-renewable natural resources?

a. Water

b. Crops

c. Solar Energy

d. Coal & Petroleum.

Answer: d. Coal & Petroleum.

Explanation: There are four types of non-renewable sources: Oil, Natural Gas, Coal, and nuclear energy. Once these sources are used up. They cannot be replaced. Non renewable sources are resources that humans use up faster than nature replace them. This means that these resources are limited in supply and cannot be used sustainably.

14.When Van Mahotsav was started?

a.1972

b.1950

c.1952.

d.1980.

Answer: b.1950.

Explanation: Van Mahotsav was started in 1950 during first week of July. It was started by K.M. Munshi, the union minister for Agriculture and Food. The aim of Van Mahotsav to create enthusiasm among every citizen of India is expected to plant trees during Van Mahotsav week for forest conservation and planting trees. In India the Monsoons typically begins during the first week of July.

15. Global warming will cause the following reasons?

a. Melting the Glaciers

b. Raising of Ocean level.

c. Sinking of Islands.

d. All of the above.

Answer: d. All of the above.

Explanation: Global warming is the long-term heating of earth surface observed since the preindustrial period (between 1850 to 1900) due to human activities, primarily fossil fuel burning. Which increases heat trapping greenhouse gas levels in the earth atmosphere. More frequent and intense drought, storms, heat waves, rising sea levels, melting Glaciers and warming Oceans can directly harm the animals, destroy the places they live and wreak havoc on people’s livelihoods and communities.


My journey in blogging began with a mission to assist students who face financial challenges in pursuing higher education . I aim to share my knowledge,particularly in environmental sciences, to help them grow intellectually.My blogs stands out for its focus on environmental issues and protection, offering  comprehensive question and answer resources tailored to academic education needs.

Join me in Nurturing Minds and protecting Our Planet : Let's embark on a journey together to expand our knowledge and make a positive impact on the Environment.


Blog written by,

Puja Singha.



Previous Post Next Post